maanantai 4. kesäkuuta 2012

Puvustaja herää kesään


Alkutalven olen vielä horteessa, treenejä on harvakseltaan ja koska taiteellinen työryhmä on jakautunut useampaan kaupunkiin, yhteinen suunnitteluaika on kortilla. Sitten tulee toukokuu, ja treenejä alkaa olla melkeinpä päivittäin. Siinä vaiheessa puvustajakin havahtuu: kuukausi aikaa ja 40 ihmistä, joille pitäisi olla jotain päällepantavaa. Osalle vielä paria erilaista mallia. Ensin pitäisi olla paljon ideoita ja sitten ommella hullun lailla.


Mistä siis aloittaa? Valitettavasti tällaisissa harrastajateatteri hommissa työryhmä on monesti enskarin jälkeen niin puhki, että loppusiivous jää tekemättä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun puvustaja saapuu puvustoon aloittaakseen hommat, ensimmäiset kerrat menevät puhtaasti siivouksen parissa. Vastaan vyöryy vuorellinen vaatteita, jotka olisi saatava omiin laatikoihinsa, ensin on kuitenkin laitettava laatikot hyllyssä omille paikoilleen. Tavaran määrä pienissä tiloissa lisääntyy jokaisen esityksen myötä, joten jossain vaiheessa on ruvettava karsimaan. Kuinka monta laatikollista naisten korkokenkiä yksi teatteri tarvitsee? Laitan laatikollisen poistoon -tervetuloa tekemään löytöjä Ainolan kirpparille 9.6. klo 12-16.


Pitkin kevättä olen haalinut vaatteita ja materiaalia lähinnä kierrätyskeskukselta. Varsinkin ensimmäisillä kerroilla ostoskärry tuli tupaten täyteen, ja myyjillä riitti ihmettelemistä. Vai mitä itse ajattelisitte ihmisestä, joka saapuu kassalle mukanaan seitsemät mustat housut, kymmenen valkoista paitaa, kahdeksan punaista kauluspaitaa, 15 paria pikkulasten sukkia, noin 12:ta aavistuksen eriparista bikinyhdistelmää, seitsemän keskenään samanlaista kravattia, kokoilma vöitä ja huiveja, sekä pussillinen nappeja ja henkselin päätyjä? Rehellisyyden nimissä en ollut silloin itsekkään vielä aivan varma mihin ne kaikki päätyisivät. 


Tänä aamuna olen vetreyttänyt aivojani miettimällä miten frakkiliiviin lisätään rinta- ja vyötärömuotolaskos. Eli kuinka tuosta perinteisesti melko kaksiulotteisesta vaatekappaleesta saadaan muodikas 3D- versio kurvikkaampaa sukupuolta varten. Kopioi kaava, leikkaa paloiksi, ja koita liimata uudelleen yhteen niin, että oikeisiin kohtiin tulee lisää tilaa mutta vaatteen ääriviivat pysyvät entiselläään. Hetkisen siinä harmaat aivosolut hakivat tukea toisistaan, ennenkö paperille ilmaantui jonkinlainen muodostelma. Sitten vaan ompelemaan protokappaletta ja sovittamaan sitä esiintyjälle illalla treeneissä. 


Teksti: Raisa Pylkkö
Kuvat: Raisa Pylkkö & Aapo Kahilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti